Δεν γνωρίζω πόσοι έχουν καμία ιδέα για το πως τεκμηριώνεται η ακρίβεια της Καινής Διαθήκης που έχουμε στα χέρια μας σε σχέση με τα αρχικά γραπτά. Δεν γνωρίζω επίσης πόσοι ενδιαφέρονται να μάθουν ώστε να μην την ισοπεδώνουν μόνοι τους τόσο επιπόλαια. Είμαι υποχρεωμένος όμως να κάνω μια σύντομη αναφορά σε κάποια ιστορικά τεκμηριωμένα στοιχεία, αποδεκτά ακόμα και από αντίθεους του στυλ αυτών που συναντά κανείς σε διάφορες ιστοσελίδες εσωτερικών αναζητήσεων. Αν μη τι άλλο γιατί πρέπει να γνωρίζουμε ώστε να μην υποπίπτουμε σε τέτοιου είδους σφάλματα. Σε κάποιον ευαίσθητο στην πίστη, αδόκιμο ή βρέφος, θα μπορούσε να σταθεί αιτία σκανδαλισμού.
Να σημειώσω ότι ενώ μια έρευνα στο ιντερνετ περί διαφόρων θεμάτων δε φέρνει τίποτα, μια αντίστοιχη για την ιστορική τεκμηρίωση της Καινής Διαθήκης αλλά και της ΠΔ χρειάζεται ίσως βδομάδες για να ολοκληρωθεί. Εδώ κυριολεκτικά ισχύει το “όποιος ψάχνει βρίσκει”.
Εν συντομία λοιπόν.
Βασικές έννοιες
Χειρόγραφα
Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Masters και αντίγραφα. Τα masters είναι τα αυθεντικά κείμενα από το χέρι των ευαγγελιστών. Τα αντίγραφα είναι χειρόγραφα αντίγραφα των αυθεντικών τα οποία έγιναν είτε για λόγους φθοράς (σκεφτείτε πόσο γρήγορα φθείρεται ένας πάπυρος) είτε για διανομή σε άλλες εκκλησίες. Από αυθεντικά χειρόγραφα δεν υπάρχει ούτε ίχνος. Απόλυτα λογικό αν σκεφτούμε τις φθορές από την χρήση.
Από χειρόγραφα αντίγραφα των αυθεντικών υπάρχουν πάνω από 5000(!) άλλα ολόκληρες γραφές (τουλάχιστον 5 από τον 2ο αιώνα) και άλλα τμήματα γραφών.
Τα αντίγραφα λοιπόν χωρίζονται και αυτά σε κάποιες ακόμα κατηγορίες. Είναι τα αντίγραφα που ήδη αναφέραμε (απ ευθείας αντιγραφή των αυθεντικών) είναι οι versions που αναφέρονται σε μεταφράσεις των αυθεντικών σε άλλες γλώσσες (όχι μεταφράσεις των μεταφράσεων αλλά μεταφράσεις των αντιγράφων των αυθεντικών χειρογράφων από την αρχική γλώσσα), και αντίγραφα που προήλθαν από γραπτά των πατέρων της εκκλησίας οι οποίοι χρησιμοποιούσαν αποσπάσματα στα κείμενα, γράμματα ή στους λόγους τους.
Ακούστε λοιπόν τα ενδιαφέροντα και κρατείστε τα στο μυαλό σας, πρώτιστα για να μην έχουμε εμείς οι ίδιοι αμφιβολίες για το κατά πόσο αυτά που έχουμε στα χέρια μας σαν Αγία Γραφή αντιπροσωπεύει αυτό που παρέδωσαν οι απόστολοι.
Σώζονται σήμερα περισσότερα από 18000(!) αντίγραφα των αρχικών versions που έλαβαν χώρα. Ο αριθμός φτάνει μέχρι και 25000 (μιλάμε για χειρόγραφα)! Σε αυτά μπορούμε να προσθέσουμε τα 5500 σωζόμενα χειρόγραφα στα ελληνικά, αντίγραφα των αυθεντικών. Επιπλέον όμως, και ακόμα αν τίποτα από αυτά δεν υπήρχε, πάλι μέσα στα πρώτα 250 χρόνια από τη συγγραφή των Ευαγγελίων (πριν το 325 μ.Χ.), υπάρχουν 86000! ευθείες παραπομπές σε αυτά μέσα στα γραπτά των πρώτων πατέρων της εκκλησίας. Κατά κοινή ομολογία των διασημοτέρων ιστορικών, η Καινή Διαθήκη είναι το πιο ιστορικά τεκμηριωμένο κείμενο στην ιστορία της ανθρωπότητας και μπορεί να αναπαραχθεί ολόκληρη και με σχεδόν απόλυτη ακρίβεια μέσα και μόνο από τα στοιχεία των πρώτων 250 ετών.
Συνολικά, από όλα αυτά τα ιστορικά αρχεία, και με την εξαίρεση κάποιων κειμένων Αλεξανδρινής προέλευσης με γνωστικές προεκτάσεις που αποτελούν λιγότερο από το 5% του συνόλου των σωζομένων και τα οποία χρησιμοποιεί η καθολική εκκλησία (!) όλα τα υπόλοιπα συμφωνούν μεταξύ τους σε ποσοστό που ξεπερνά το 95%! Ακόμα και άθεοι οι οποίοι έψαξαν με ειλικρίνεια δεν τολμούν να αμφισβητήσουν την ακρίβεια αυτών που έχουν παραδοθεί μέχρι της ημέρες μας.
Αυτά τα ολίγα περί του θέματος. Όποιος ενδιαφέρεται υπάρχει τεράστιος όγκος πληροφοριών επί του θέματος, από ανθρώπους που πραγματικά ενδιαφέρθηκαν να ερευνήσουν αν αυτό που τους παραδόθηκε τεκμηριώνεται ιστορικά και δεν προσέγγισαν το θέμα με τη λογική του “δεν υπάρχουν πηγές”.
Το ενδιαφέρον όμως συμπέρασμα είναι το εξής. Για ένα κείμενο που γράφεται στις αρχές του 1ου αιώνα μ.Χ. υπάρχουν όλες αυτές οι πηγές τεκμηρίωσης.
Με φόβο Κυρίου
m