Αυγούστου 2023




Μια φορά κι έναν καιρό ένα δάσκαλος περπατούσε με τον μαθητή του στο δάσος.

Καθώς περπατούσαν, ανάμεσα στους φυσικούς ήχους της ζούγκλας, άρχισε να ακούγεται και ένας διαφορετικός, αφύσικος ήχος. Τότε, ο δάσκαλος σταματάει απότομα, γυρνάει προς την πλευρά του μαθητή του και τον ρωτάει «Μπορείς να διακρίνεις τι είναι αυτός ο ήχος;»


Ο μαθητής κοντοστάθηκε και αφού αφουγκράστηκε για λίγη ώρα απάντησε «Είναι μια καρότσα». Ο δάσκαλος δεν φάνηκε ικανοποιημένος από την απάντηση και ρώτησε εκ νέου«Ναι, είναι μια καρότσα αλλά τι καρότσα είναι;»


Ο μαθητής αφουγκράστηκε για λίγο ακόμα και ομολόγησε ότι δεν μπορούσε να καταλάβει. Ο δάσκαλος τότε χαμογέλασε και του είπε «Είναι μια άδεια καρότσα, γι αυτό κάνει τόσο θόρυβο», και συνέχισε

«Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Όσο πιο άδειοι είναι, τόσο πιο πολύ θόρυβο κάνουν και τόσο πιο πολύ μιλάνε».


Πηγή




Του κρατά το χέρι. Ή μάλλον ότι απέμεινε από αυτό. Μια λευκή άμορφη μάζα, άκαμπτη. Γύψινη. Με πέντε δάχτυλα να ξεχωρίζουν.


Άνευρα. Ταλαίπωρα. Το «άψυχα» που της έρχεται στο νου το αποδιώχνει με τρόμο.

Τριγύρω τους υπάρχει κίνηση μα εκείνη δεν την παρατηρεί. Νιώθει πίσω της, τις σκιές των ανθρώπων με τα άσπρα που περνάνε.



Κοντοστέκονται μια στιγμή, κουνούν παρηγορητικά το κεφάλι κι απομακρύνονται.

Άλλοτε πάλι τους πλησιάζουν. Ελέγχουν κάτι και ξαναφεύγουν.


Δύο ανθρώπινα κουρέλια. Ένα ξαπλωτό κι ένα καθιστό.
Ποιος άραγε είναι πιο χάλια; Αυτός ή εκείνη; Και μαζί τους εκείνο το ρυθμικό «τικ, τακ» να μετρά τους χτύπους της καρδιάς του. Αργά, βασανιστικά μα ελπιδοφόρα.

Όσο αυτό χτυπά, ζει κι αυτή. Ελπίζει…
Στο νοσοκομείο τον φέρανε κομμάτια. Ένα τηλεφώνημα στη μέση της νύχτας στο κινητό κι έκτοτε ένας πανικός. Ένας αγώνας δρόμου. Τροχαίο. Μεθυσμένος οδηγός, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα… Τα υπόλοιπα ψιλά γράμματα των εφημερίδων. Κι εκείνος πέντε ώρες στο χειρουργείο, με εσωτερική αιμορραγία.

Κι εκείνη πέντε ώρες έξω από το χειρουργείο, να αιμορραγεί δίχως κανείς να βλέπει την πληγή.
Εντατική. Για όσο… αντέξει;

Οι γιατροί δεν ήταν πολύ αισιόδοξοι. Οι πρώτες 48 ώρες είναι κρίσιμες. Λες και δεν το ήξερε. Τόσες ταινίες, τόσα ξένα σήριαλ. Έμαθε πια τις ατάκες.

Κι αυτός ο χρόνος δεν περνά. Αλλά θέλει στ’ αλήθεια να περάσει; Φοβάται τι θα φέρει το ύστερα. Φοβάται το τελεσίδικο. Την ενδεχόμενη απώλεια. Που τη διώχνει από το κεφάλι της κι αυτή γυρνά επίμονα με κάθε χτύπο του παλμογράφου δίπλα τους.

Του χαϊδεύει τα ακροδάχτυλα κι αφήνει το βλέμμα της να μείνει πάνω του.
Να τον χορτάσει… για όσο…
Πάλι αυτές οι σκέψεις. Τις διώχνεις κουνώντας πεισματωμένη το κεφάλι. Λες κι έτσι θα φοβηθούν και θα φύγουν.

Τον κοιτά και προσπαθεί να τον αναγνωρίσει. Ένα αιμάτινο, πρησμένο ομοίωμα του προηγούμενου εαυτού του. Μα κι αυτό το αγαπάει. Κι αν αυτό πρέπει να έχει από δω και στο εξής, αυτό θα λατρέψει. Αρκεί να το έχει. Αρκεί να ζήσει…

Καλά κάνει εκείνη και δε βάζει γουλιά στο στόμα της. Κι εκείνος ο οδηγός, πόσο πια είχε πιεί; Πόσο που να περάσει διαζώματα κι εμπόδια και να προσγειωθεί πάνω σε εκείνον…
Στον άντρα της… Στην άτυχη αγάπη της.

«Μη μου πεθάνεις, σε παρακαλώ», λέει και ξαναλέει.

Σαν προσευχή… Σαν ξόρκι… Κλείνει τα μάτια και ταλαντεύεται μπρος πίσω λέγοντας το συνέχεια. Κι έτσι όπως είναι με λυτά αγριεμένα μαλλιά και την αγρύπνια στο πρόσωπο, μάλλον για μάγισσα μοιάζει… Ας είναι κι έτσι. Αρκεί να σωθεί…

Χρειάστηκε πολύ αίμα. Ευτυχώς βρέθηκε. Υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που νοιάζονται για το συνάνθρωπο. Που έρχονται να ξορκίσουν το κακό που κάνουν οι άλλοι.
Οι ανεύθυνοι, οι αδύναμοι…

Μονάχα να ζήσει. Να δει τα μάτια του, που μένουν πεισματικά κλειστά, να ανοίγουν. Να την κοιτούν. Έστω κι ας μην την αναγνωρίσουν. Γιατί ο γιατρός δεν ήταν πολύ αισιόδοξος. Βασικά δεν ήταν καθόλου… Πολλές οι κακώσεις. Κυρίως στο κεφάλι…

Αλλά εκείνη δεν ακούει. Θα σωθεί. Δε γίνεται να μη σωθεί.
Δε γίνεται να υπάρξει αύριο δίχως εκείνον.
Ας ξυπνήσει και για το μετά, βλέπουμε.

Ας έχει προβλήματα. Όλα θα λυθούν. Κι εκεί θα είναι αυτή να τον στηρίξει.
Γιατί κανένα φάρμακο, καμία αγωγή δε συγκρίνεται με την αγάπη. Με την ασφάλεια πως ένας άνθρωπος είναι εκεί να σε φροντίσει, να σε νοιαστεί. Κι αυτή θα είναι εκεί. Αποκλειστική νοσοκόμα και σύντροφος. Για ό,τι εκείνος χρειαστεί.

Γιατί οι άνθρωποι μάτια μου κρίνονται στα δύσκολα. Τότε που αναζητάς ένα χέρι και δύσκολα το βρίσκεις. Γιατί το γέλιο το κυνηγούν πολλοί. Το δάκρυ έχει λιγότερους υποστηρικτές. Κι ο ανθρώπινος πόνος έχει την κατάρα να σε βρίσκει μόνο. Ή με ελάχιστους.

Κι εκείνη θα ήταν εκεί. Θα ρίζωνε στην καρέκλα μέχρι εκείνος να ξυπνήσει.
Γιατί έτσι την καταλάβαινε την αγάπη. Δοτική κι απόλυτη.
Κι έτσι έπρεπε να είναι. Αγαπώ σημαίνει δίνω.

Σημαίνει μοιράζομαι. Φροντίζω, προστατεύω κι ανησυχώ. Δε δραπετεύω στα ζόρικα. Μένω και παλεύω…
Κι εκείνη θα πάλευε και για τους δυο τους. Έτσι όπως ακριβώς τα κανόνισε η μοίρα.
Να μοιράσει μια καρδιά σε δύο ζωές. Κι όσο χτυπούσε η δική του, υπήρχε ελπίδα…

«Μόνο μη μου πεθάνεις σε παρακαλώ… Αν μ’ αγαπάς, μη μου το σκάσεις δραπέτη μου στο ζόρικα. Κι εγώ είμαι εδώ…»





Αναρωτιέστε πού πήγε ο σεβασμός μεταξύ των ανθρώπων και γιατί δε σας σέβονται οι γύρω σας; Έρχεστε αντιμέτωποι με ανθρώπους που σας προσβάλλουν ή που σας συμπεριφέρονται με έναν τρόπο που μόνο σεβασμό δεν εμπνέει; Αισθάνεστε την ανάγκη να λάβετε την πρέπουσα συμπεριφορά από τους γύρω σας, πράγμα που θεωρείτε πως σας λείπει;
Ο σεβασμός είναι πάνω από όλα προσωπική υπόθεση
Εάν επιθυμείτε να σας σέβονται οι άλλοι, πρέπει πρώτα από όλα να σέβεστε εσείς τον εαυτό σας. Όταν εσείς συμπεριφέρεστε σαν να μην αξίζετε το καλύτερο, τότε και οι άλλοι είναι φυσικό να εκμεταλλευτούν την άδεια που τους δίνετε να μη σας φερθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δηλαδή με σεβασμό. Όπως και όταν θέλουμε να μας θεωρούν οι άλλοι γεμάτους αυτοπεποίθηση, πρέπει να είμαστε γεμάτοι αυτοπεποίθηση, έτσι και όταν θέλουμε οι άλλοι να μας σέβονται, πρέπει να σεβόμαστε τον εαυτό μας πρωτίστως.
Πώς σέβομαι τον εαυτό μου;
Εάν θέλετε να μάθετε να σέβεστε τον εαυτό σας, τότε ξεκινήστε με τα βασικά βήματα, όπως αυτά αναφέρονται παρακάτω:
-Υπερασπιστείτε αυτό που είστε: μην παραδίνετε εύκολα τα όπλα για να ευχαριστήσετε τους άλλους και για να ταιριάξετε στα δικά τους πρότυπα. Υπερασπιστείτε τις επιλογές σας και τις προσωπικές σας αξίες και αποδείξτε πως ξέρετε τί κάνετε και ποιος είστε. Ένας άνθρωπος που αλλάζει τους στόχους, τις προτιμήσεις του και τη συμπεριφορά του τακτικά, ώστε να ταιριάζει με αυτή των γύρω του, δείχνει πως είναι «όπου φυσάει ο άνεμος» και πως δε σέβεται τις βασικές του αρχές στη ζωή.

-Επιδείξτε ακεραιότητα: μην καταπατάτε τις προσωπικές σας αξίες, να είστε ακέραιοι. Οι αξίες σας διαμορφώνουν το χαρακτήρα σας. Είναι φυσικό να αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου και με διαφορετικές εμπειρίες σας, αλλά σε καμία περίπτωση δε χρειάζεται να καταπατώνται.
-Κρατήστε τις υποσχέσεις σας, δείξτε εμπιστοσύνη και εχεμύθεια, φερθείτε με ειλικρίνεια και αποφύγετε την κριτική ενάντια στους άλλους.
-Εκφράστε την ευγνωμοσύνη σας για ό,τι έχετε και για ό,τι έχετε επιτύχει και μη ζητάτε την αποδοχή των άλλων με το να παρουσιάζετε τα βάσανά σας.
Πώς σέβομαι τους άλλους και πώς οι άλλοι με σέβονται;
-Μην κρίνετε τους άλλους: η ανατροφοδότηση και η προσωπική σας γνώμη είναι θεμιτές όταν οι άλλοι τις ζητούν από εσάς. Η κριτική, όμως, είναι μια εντελώς διαφορετική υπόθεση. Είναι θεμιτό να νοιάζεστε για τους άλλους, αλλά όχι να τους επιβάλλετε την άποψή σας ή να μπλοκάρετε οτιδήποτε κάνουν επειδή δεν αρέσει σε εσάς. Οι άλλοι δε θα σεβαστούν κάποιον που δε σέβεται τις προσωπικές τους επιλογές.
-Φερθείτε με αξιοπρέπεια και ευγένεια ακόμη και σε περιπτώσεις που κάποιος σας προσβάλλει ή δε σας σέβεται. Έτσι συνεχίζετε να σέβεστε τον εαυτό σας και το συνομιλητή σας, που ίσως παραφέρθηκε για μια στιγμή.
-Κρατήστε γύρω σας ανθρώπους που σας ταιριάζουν, που τους αναγνωρίζετε καλές αξίες. Να είστε ειλικρινείς με τις επιλογές των ανθρώπων που αποτελούν τον κύκλο σας όταν θέλετε να μάθετε πώς να σέβεστε τους άλλους. Θυμηθείτε ότι δεν μπορείτε να σέβεστε κάποιον για τον οποίο δεν τρέφετε καμία εκτίμηση.
-Θέστε όριαπ στους άλλους. Δεν μπορούμε να είμαστε το ίδιο με όλους και ούτε χρειάζεται κάτι τέτοιο. Φροντίστε να δείχνετε στους άλλους μέχρι πού μπορούν να φθάσουν με εσάς.




Ο σεβασμός είναι αμοιβαία υπόθεση. Αφού μάθετε πώς να σέβεστε τον εαυτό σας, θα κάνετε το ίδιο και με τους άλλους.







Εφόσον κανείς μας δεν έχει αντικειμενική άποψη των πραγμάτων, ο καθε ένας από εμάς απαραίτητα έχει μόνον υποκειμενική άποψη του εξωτερικού κόσμου.


Καθώς δεν είμαστε μηχανές αλλά ζωντανοί οργανισμοί που ονομάζονται "άνθρωποι", οι αντίστοιχες αντιλήψεις μας για τον κόσμο, τα γεγονότα και τους άλλους ανθρώπους έρχονται από μια υποκειμενική, και όχι αντικειμενική, οπτική γωνία.





Αν το θέσουμε διαφορετικά, όλα τα στοιχεία που λαβαίνουν οι αισθήσεις μας περνάνε μέσα από το υποκειμενικό μας φίλτρο.




Δεν βλέπουμε, ακούμε, αισθανόμαστε, γευόμαστε, ή αγγίζουμε τον εξωτερικό κόσμο με έναν ανεπηρέαστο τρόπο. Ερμηνεύουμε αυτό που βιώνουμε με σκοπό να το βιώσουμε.


Και ο τρόπος που ερμηνεύουμε τα πράγματα, τα γεγονότα, και τους ανθρώπους καθορίζεται από την ιστορία μας, από το κάρμα μας. 






Υπάρχει μια πληθώρα παραγόντων που αποτελούν το υποκειμενικό φίλτρο μέσα από το οποίο πρέπει να περάσουν όλα τα εξωτερικά στοιχεία ώστε να γίνουν κατανοητά. 


Η γλώσσα που μιλάμε και οι γλωσσικές κατηγορίες με τις οποίες σκεφτόμαστε, το πολιτισμικό και ιστορικό παρελθόν και οι πεποιθήσεις του τόπου και του χρόνου μας - όλα αυτά αποτελούν ένα μέρος του υποκειμενικού φίλτρου.


Επί πλέον υπάρχουν ακόμη περισσότεροι ατομικοί παράγοντες, όπως η προσωπική μας ιστορία, η ιδεολογία ή το σύστημα πεποιθήσεων που τηρούμε, η ψυχοσύνθεση μας, ακόμα και πως αισθανόμαστε την κάθε συγκεκριμένη μέρα, και οι προκαταλήψεις που απορρέουν και διαμορφώνονται από όλες αυτές τις καταστάσεις.









Το "υποκειμενικό φίλτρο" είναι στην πραγματικότητα ένα ακόμα όνομα για αυτό που ονομάζουμε ο "κάποιος εαυτός". Και έτσι βλέπουμε τον κόσμο όχι όπως αυτός είναι αλλά όπως είμαστε εμείς.




(Απόσπασμα από το βιβλίου του Lama Marut: "Be Nobody")








Δώστε σημασία σε 7 δεξιότητες του μυαλού σας και… γίνετε πιο έξυπνοι! Πολλοί θεωρούν ότι η ευφυΐα συνδυάζεται απόλυτα με το IQ ενός ανθρώπου.



Λάθος! Μπορεί τα γονίδια μας να παίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά κανείς δεν μπορεί να μετατραπεί σε έξυπνος χωρίς να καλλιεργεί διαρκώς το μυαλό του. Άλλωστε, όπως είχε δηλώσει και ο  Αλμπερτ Αϊνστάιν: «Δεν είναι ότι είμαι και τόσο έξυπνος. Είναι που μένω με τα προβλήματα περισσότερο»… Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας οδηγήσουν πιο κοντά στην σκληρή «εργασία» του μυαλού, πιο κοντά στην ευφυΐα!
Μνήμη
Η μνήμη αποτελεί την αρχή των πάντων! Η δύναμη της μνήμης έρχεται στο μυαλό τη στιγμή που καταλαβαίνετε ότι προσπαθείτε να μάθετε και ουσιαστικά οργανώνει αποτελεσματικά το μυαλό σας. Μια πολύτιμη πηγή που κρατά σε καλή κατάσταση τις “αρχειοθήκες” του μυαλού σας αποτελούν οι τεχνικές που καταφέρνουν να αναπτύξουν την υπερδύναμη της μνήμης. Σύμφωνα με τον συγγραφέα Kevin Trudeau, το «κλειδί» για μια καλή μνήμη είναι να επικεντρώνεστε σε ψυχικά κόλπα και τεχνάσματα, ώστε να απομνημονεύσετε ασήμαντα πράγματα που περνάνε απαρατήρητα μπροστά σας. Άλλωστε, πιστεύετε ότι στους αρχαίους χρόνους, χωρίς τη βοήθεια των παρουσιάσεων PowerPoint, οι ομιλητές χρειάζονταν να αποστηθίσουν όλο το υλικό τους; Η απάντηση είναι «όχι». Η μνήμη μπορεί να βελτιωθεί με κόλπα αρκεί να το προσπαθήσουμε.



Ανάγνωση
Οι καλοί μελετητές είναι πάντα και καλοί αναγνώστες. Συχνά, όμως, όταν σκεφτόμαστε τη φράση «καλοί αναγνώστες», έρχεται στο μυαλό μας η ταχύτητα της ανάγνωσης ενός υλικού. Οι ψυχολόγοι έχουν διαπιστώσει ότι οι περισσότεροι που βελτιώνουν την ταχύτητα ανάγνωσής τους, σε μικρό διάστημα επιστρέφουν στο σημείο από όπου ξεκίνησαν. Μερικοί, βέβαια, φαίνεται να έχουν το φυσικό ταλέντο της γρήγορης ανάγνωσης, καταφέρνοντας ταυτόχρονα να κατανοήσουν ολόκληρες παραγράφους σε χρόνο ρεκόρ! Όμως το ζήτημα της ανάγνωσης δεν αποτελεί η ταχύτητα, αλλά η κατανόηση. Αργά και σταθερά μπορείτε να διαβάσετε μια τεράστια ποσότητα βιβλίων…



Γραφή
Μερικοί ερευνητές θεωρούνται τρομεροί συγγραφείς, με στυλ γραφής και δυναμικές ιδέες. Αυτές όμως είναι οι εξαιρέσεις. Η σημασία της γραφής βρίσκεται στη σαφήνεια και την ακρίβεια μιας φράσης! Η γραφή δεν είναι μόνο το κείμενο που θα γεμίσει μερικές σελίδες, αλλά σχετίζεται και με την πειθώ. Ένας έξυπνος άνθρωπος δεν πρέπει να διακατέχεται μόνο από ιδιαίτερες ιδέες αλλά πρέπει να τις «προωθεί» και έξυπνα! Για αυτό το λόγο, η κριτική σκέψη και οι ρητορικές δεξιότητες είναι απαραίτητες. Βέβαια, αυτές οι αρετές, όσο ανεπτυγμένο IQ και να έχετε, δεν εμφανίζονται μόνες τους στο μυαλό του ανθρώπου, αλλά απαιτούν διάβασμα φιλοσοφικών βιβλίων και κειμένων επιχειρηματολογίας…
Ομιλία
Ένας από τους πιο συνήθεις φόβους των ανθρώπων είναι η δημόσια ομιλία. Όμως αυτή αποτελεί κομμάτι του δημόσιου βίου. Διάφοροι σύλλογοι δίνουν την ευκαιρία σε ανθρώπους να προβάλλουν τις ιδέες τους και να βιώσουν την εμπειρία της τέχνης που σχετίζεται με την ακρόαση και την ομιλία. Όμως ο τρόπος της ομιλίας  μπορεί να σας οδηγήσει στο να κρίνετε την ευφυΐα ενός ανθρώπου. Οι ιδέες του, οι φράσεις που χρησιμοποιεί και ο τρόπος που διαχειρίζεται τις λέξεις μας επηρεάζει. Αν επιθυμείτε να αναπτύξετε τις ικανότητες του μυαλού σας, σίγουρα πρέπει να εξασκηθείτε πάνω στην ομιλία…
Μαθηματικές Γνώσεις
Άλλοι ερευνητές παρουσιάζουν υψηλές επιδόσεις στα μαθηματικά, ενώ μερικοί προτιμούν να μην έχουν σχέσεις με αυτά. Όμως, οι αριθμοί είναι ένα μέρος της ζωής, γι ‘αυτό καλύτερα να μάθουμε να ζούμε μαζί τους. Είναι χρήσιμο να «ακονίσετε» τις ικανότητές σας στην αριθμητική. Όλοι έρχονται αντιμέτωποι με κάποιο υποτιθέμενο υπολογισμό στην καθημερινότητα τους. Μπορεί να φαίνεται ανούσιο, όμως στην πραγματικότητα τα μαθηματικά αποτελούν έναν από τους τρόπους για να διατηρήσετε τη λογική στη ζωή σας! Πρόκειται για μια τεχνική που αναπτύσσει μια πλευρά του εγκεφάλου, ένα κομμάτι δηλαδή της ευφυΐας σας. Για αυτό άλλωστε, υπάρχουν τόσα παιχνίδια, όπως το Sudoku…
Ενσυναίσθηση
Πρόκειται για την κατανόηση και παρακολούθηση των συναισθημάτων των άλλων ανθρώπων. Ο Αριστοτέλης είχε τονίσει την επιθυμία των ανθρώπων να μαθαίνουν. Αλλά εκτός από τη γνώση υπάρχει και το συναίσθημα. Με άλλα λόγια τα συναισθήματα οδηγούν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις των ανθρωπων. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί ερευνητές χαρακτηρίζονται ως «σπασίκλες», αφού ξεχνούν το στοιχείο της αίσθησης των άλλων ανθρώπων. Σήμερα, η συναισθηματική νοημοσύνη παίζει κυρίαρχο ρόλο! Το ζήτημα δεν είναι να αναπτύξετε τις ικανότητες του μυαλού σας και να λειτουργείτε μόνο με βάση τη λογική, αφού το συναίσθημα είναι γεμάτο ανατροπές. Άλλωστε, η ευφυΐα ενός ανθρώπου κρίνεται και από τις πράξεις και τις επιλογές του στη ζωή… γεγονός που οδηγείται από την ενσυναίσθηση!
Διαχείριση Χρόνου
Ο χρόνος είναι το πιο πολύτιμο «περιουσιακό» στοιχείο σας και πρέπει να το διαχειριστείτε με παραγωγικότητα. Στην Αμερική, ο περισσότερος χρόνος χάνεται μπροστά από την τηλεόραση. Πως γίνεται όμως να αναζητάμε μια πιο προχωρημένη σκέψη αν δεν διαβάζουμε ένα λογοτεχνικό βιβλίο; Η διαχείριση του χρόνου διαθέτει δυο κανόνες: α) κάντε μια σκληρή δουλειά και β) προχωρήστε σε μια συνήθεια που γεμίζει μικρά κενά της ημέρας σας με παραγωγικό τρόπο. Τα δύσκολα πράγματα τείνουν να είναι τα πιο σημαντικά, ενώ τα εύκολα θεωρούνται ως μια ανταμοιβή. Μειώστε τις ώρες που βλέπετε τηλεόραση ή ακούτε ραδιόφωνο και αυξήστε τις ώρες ανάγνωσης και γραφής. Ακόμα και αν οδηγείτε μπορείτε να προμηθευτείτε ένα ακουστικό βιβλίο!

Πηγή




Η Εύα περπατούσε στους κήπους του Παραδείσου με μια πολύ θλιμμένη έκφραση στο πρόσωπο της. Ξαφνικά, άκουσε τη φωνή του θεού να τη ρωτάει:
—Τι δεν πάει καλά στη ζωή σου;
Η Εύα απάντησε ότι δεν είχε με ποιον να μιλήσει.
Ο θεός, που ήθελε να τη βλέπει ευτυχισμένη, είπε ότι μπορούσε να δημιουργήσει έναν σύντροφο για εκείνη, τον ο-ποίο θα ονόμαζε «άντρα».
—θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να μην είσαι μόνη, συνέχισε ο θεός, αλλά ακόμα κι έτσι δεν υπόσχομαι πολλά, καθώς εσύ έχεις ήδη πάρει τα καλύτερα στοιχεία και δεν πρέπει να πλάσω δύο ίδια πράγματα. Το καινούριο αυτό δημιούργημα μου θα είναι ατελές, θα του λείπει ένα πλευρό, θα λέει πολλά ψέματα και, όταν αισθάνεται ανασφάλεια, θα φέρεται υπεροπτικά.
—Κανένα προτέρημα;
—Σκέφτομαι. Ίσως, για να μην ανησυχείς για την τροφή, θα είναι πιο επιδέξιο όταν θα χρειάζεται να κυνηγήσει ζώα. Ωστόσο, μην σου προκαλέσει εντύπωση αν θα είσαι αναγκασμένη να ακούς διάφορες ιστορίες για τις ικανότητες και το θάρρος του πριν τα παραδώσει για να φαγωθούν.
—Τουλάχιστον θα σκοτώσει λιγάκι τη μονοτονία αυτού του Παραδείσου, είπε η Εύα.
—Συμφωνώ, θα φέρεται όμως σαν παιδάκι και θα διασκεδάζει με ανοησίες, παραδείγματος χάριν καβγαδίζοντας και κλοτσώντας μια μπάλα.
—Ακόμα κι έτσι θα είναι καλύτερα από το να είμαι μόνη μου όλη μέρα, επέμεινε η Εύα.
Ο θεός σκέφτηκε και ξανά σκέφτηκε και τέλος είπε:
—Εντάξει. Όμως, επειδή εκτός απ” όλα τα άλλα θα είναι και πολύ ματαιόδοξος, πρέπει να θέσω έναν όρο.
—Και ποιος είναι αυτός;
—Πρέπει να τον αφήσεις να πιστεύει ότι δημιουργήθηκε πρώτος.
Paulo Coelho



Ένα είναι το ζητούμενο: να γίνουμε ευτυχισμένες! Κι εδώ, κρύβονται κάποιες παγίδες στις οποίες πολλές φορές πέφτουμε και χάνουμε το στόχο. Γιατί; Γιατί στηρίζουμε την ευτυχία μας πάνω σε άλλους, θεωρούμε πως εξαρτάται από τρίτους. Τελικά όμως όλα εξαρτώνται από εμάς…. από τον αυτοσεβασμό, από τη σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας. 
Διαβάστε τους 7 βασικούς προσωπικούς κανόνες που ορίζουν την ευτυχία μας. Αν τους ακολουθήσεις πιστά, μόνον τότε θα νιώσεις πραγματικά πλήρης.
1. Για να είμαι πραγματικά ευτυχισμένος άνθρωπος θα πρέπει πρώτα από όλα να ξέρω τι θέλω! Και μην βιαστείς να απαντήσεις! ΟΧΙ… Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι ξέρουν τι θέλουν, αλλά το ξέρουν ΜΟΝΟ επιφανειακά. Το θέμα είναι τί είναι αυτό που με κάνει να αισθάνομαι καλά με εμένα. Δεν με στεναχωρεί, δεν με καταπιέζει, δεν με αναγκάζει, δεν…, δεν…, δεν…
2. Σέβομαι τον εαυτό μου, όταν μπορώ να είμαι ειλικρινής μαζί του. Δεν τον κοροϊδεύω, δεν ωραιοποιώ καταστάσεις. Το καθετί, πρέπει τουλάχιστον σε εμένα, να το ονομάζω πραγματικά και με την αληθινή του υπόσταση.
3. Είμαι αυτοεξαρτώμενη! Όταν είμαι με κάποιον γνωρίζω τους λόγους που τον έχω επιλέξει. Δεν αρπάζομαι από τους ανθρώπους. Συνυπάρχω μαζί τους και συμπορεύομαι.
4. Επιτρέπω στον εαυτό μου να μην καταφέρνει τα πάντα και δεν τον τιμωρώ για αυτό! Είμαι περήφανη που ξέρω που να σταματήσω έτσι ώστε να μην φτάνω σε σημεία εξουθένωσης. Υπάρχουν πράγματα που μπορώ και υπάρχουν πράγματα που δεν μπορώ. Τα δεύτερα είναι πιο σημαντικά να τα γνωρίζω γιατί συνήθως για αυτά προσπαθώ πολύ και απογοητεύομαι όταν δεν τα καταφέρνω. Είμαι περήφανη που ξέρω που να σταματήσω! Είμαι περήφανη που έχω όρια!
5. Ό, τι κάνω, το κάνω για κάποιο λόγο. Όταν αρχίσω να υπέρ-αναλύω το καθετί που κάνω και τελικά έρχομαι να με ενοχωοποιώ για πράγματα που μου δίνουν χαρά, δεν με σέβομαι.Απενοχοποίηση είναι μια πολύ ωραία και ξεκούραστη λέξη!
6. Το να ενεργώ και να νοιάζομαι για μένα δεν με κάνει εγωίστρια. Με κάνει συνειδητοποιημένη απέναντι στον εαυτό μου. Δεσμευμένη με μένα! Το να ξέρω ότι κι εγώ είμαι μέρος του προγράμματός μου είναι σημαντικό. Να με φροντίσω, να με νοιαστώ, να με ικανοποιήσω!
7. Πάνω από όλα υπάρχει ένα βασικό θέμα αυτοσεβασμού που μετά από αυτό η καθεμία θα βρει κάτι διαφορετικό. Η ευθύνη μου. Όταν αποφασίσω να πάρω την ευθύνη του εαυτού μου, τότε και μόνο τότε, ξέρω τι σημαίνει αυτοσεβασμός. Όταν εγώ είμαι υπεύθυνη για μένα. Κι αυτό δεν έχει φύλο! Υπάρχουν και γυναίκες και άντρες που αρνούνται να πάρουν την ευθύνητους. Είναι τρομακτικό, δεν διαφωνώ. Είναι όμως και τόσο όμορφο όταν ξέρεις να διαχειριστείς τον εαυτό σου με ευθύνη.

ψυχολόγος - Εύη Βασιλείου







Μια φορά και έναν καιρό, ένας αναζητητής της αλήθειας, ο Πέτρος, μην αντέχοντας να ζει σε ένα κόσμο ψευτιάς, βίας και βασάνων αποφάσισε να φύγει από τη μεγαλούπολη που έμενε και να πάει σε ένα χωριό, να ξεφύγει πια από ένα αρρωστημένο τρόπο ζωής και να γνωρίσει τη σοφία μέσα στους απλούς ανθρώπους και τη Φύση.


Είχε διαβάσει πολλά βιβλία και είχε γνώμη και γνώση για το οτιδήποτε ωστόσο και ο ίδιος καταλάβαινε ότι κάτι του έλειπε και βαθιά μέσα του δεν είχε αυτοπεποίθηση, ήταν σίγουρος όμως για το τι δεν του άρεσε και έτσι πήρε το θάρρος και το κουράγιο να εγκαταλείψει όλα τα γνωστά.


Φτάνοντας στο χωριό, εγκαταστάθηκε σε ένα μικρό σπιτάκι, ωστόσο ήταν φτωχό το χωριό, ο Πέτρος είχε λίγα υπάρχοντα και έτσι προσπάθησε να βγάζει αρχικά τα προς το ζειν, αλλά δυσκολευότανε. Στην ανάγκη του να βγάζει ένα μεροκάματο, αναγκάστηκε να κάνει τον ξυλοκόπο, να πηγαίνει βαθιά στο δάσος, και να φέρνει καθημερινά ένα φορτίο ξύλα. Ήταν πολύ δύσκολη και σκληρή αυτή η δουλειά όμως, γεμάτος ιδρώτα και εξουθενωμένος, επέστρεφε κάθε απόγευμα με το φορτίο, και ο Πέτρος δεν ήξερε πόσο ακόμα θα άντεχε να κάνει αυτή τη δουλειά, μιας και κάνοντας αυτή την κοπιαστική εργασία καθημερινά, πάλι δεν έβγαζε αυτά που έπρεπε, για να έχει ένα πιάτο φαγητό.


Του είχαν ζητήσει να φέρει ένα φορτίο Δρυός, απαγορευμένο για ξύλευση, και επειδή αυτό το ξύλο ήταν πολύτιμο, ήταν σπάνια τα δέντρα αυτά κοντά στο χωριό. Περπάτησε βαθιά στο δάσος λοιπόν ο Πέτρος και σε ένα ποταμάκι συνάντησε ένα υπέροχο μεγάλο δέντρο Δρυός, με αυτό θα έβγαζε τα αναγκαία ξύλα που του ζητήσανε, αλλά δεν ήθελε να κόψει το δέντρο αυτό. Ήταν σημαδιακό δέντρο, και απέπνεε μία ιερότητα. Ήταν απελπισμένος, έφυγε από μία άσχημη ζωή, πήγε σε ένα καλύτερο περιβάλλον, αλλά και πάλι ήταν υποχρεωμένος να κάνει πράγματα που δεν του αρέσανε. Σκέφτηκε να βάλει τέλος στη ζωή του από την απελπισία του, κλαίγοντας, αποφάσισε να δώσει λίγο χρόνο σε αυτή του την απόφαση, και τον πήρε ο ύπνος κάτω από τη Βελανιδιά.


Στον ύπνο του παρουσιάστηκε η Δρυάδα, το πνεύμα που ζούσε μέσα στη Βελανιδιά:


- «Σε ευχαριστώ Πέτρο που δεν με έκοψες, και έτσι συνεχίζω να ζω και να αντιλαμβάνομαι αυτό το κόσμο που ζεις. Θα σε βοηθήσω στο πρόβλημά σου. Για να ξεπεράσεις τη κατάστασή σου, χρειάζεσαι σοφία!»


- «Μα για αυτήν εγκατέλειψα όλα τα γνωστά, αλλά και πάλι βλέπεις δεν μπορώ ούτε ένα μεροκάματο να βγάζω….»


- «Βρες πρώτα τη σοφία! Μετά θα μπορέσεις να λύσεις όλα σου τα προβλήματα!»


- «Και που θα βρω έναν τέτοιο άνθρωπο που έχει τη σοφία;»


- «Στη κορυφή του Αγίου Όρους ζει ένας γέροντας…..»


Ο Πέτρος ξύπνησε αμέσως μετά και συνεπαρμένος από αυτό το προφητικό όνειρο, έφυγε τρέχοντας, παρατώντας τα καθημερινά, για να πάει στο Άγιο Όρος. Χρειάστηκε να περπατήσει, να ζητιανέψει, να χαθεί αρκετές φορές, άλλα συνέχισε τη προσπάθειά του. Ο νους του, του έλεγε τι βλακεία κάνεις, που πιστεύεις στα όνειρα, αλλά ο Πέτρος συνέχιζε τη κοπιαστική πορεία του για το βουνό.


Με τα πολλά κατάφερε να το βρει και με χίλιους δύο κόπους να φτάσει στη κορυφή του. Εκεί δεν συνάντησε άλλον από έναν παράξενο γέροντα, που του φάνηκε πολύ αλαφροΐσκιωτος.


- «Γέροντα, μπορείς να μου δώσεις τη σοφία;»


- «Δεν μπορώ τώρα παιδί μου, με φωνάζει η καρδερίνα μου και πρέπει να πάω….»


Ο Πέτρος ακούγοντας αυτό, αποχαιρέτησε το γέροντα και έφυγε αμέσως «Θεέ μου, σαλεμένος είναι ο παππούς….»


Μετά από εβδομάδες και από μήνες ο Πέτρος γεμάτος κακουχίες και ίσα-ίσα ζωντανός, ξαναέφτασε στο χωριό που ξεκίνησε και πήγε κατευθείαν στην ιερή βελανιδιά, έπεσε για ύπνο, και κάλεσε τη Δρυάδα.


- «Δρυάδα, με γέλασες! Με έστειλες να βρω έναν σοφό, αλλά αυτός ήταν σαλεμένος!»


- «Πέτρο, εσύ από μόνος σου αποφάσισες ότι για να βρεις τη σοφία πρέπει να βρεις έναν σοφό, και ξεκίνησες το κοπιαστικό ταξίδι σου, ενώ τη σοφία μπορείς και μόνος σου να την αποκτήσεις, αλλά ακόμα και έτσι δεν σε γέλασα, πραγματικά έφτασες στον σοφό γέροντα, αλλά ούτε που τον αναγνώρισες!»


- «Τι έκανε λέει; Τη πάτησα τόσο πολύ σαν βλάκας;


Γιατί τη πάτησα; Και….. μπορείς να μου πεις πως θα βρω τη σοφία;»


- «Οι δύο ερωτήσεις σου Πέτρο, έχουν την ίδια απάντηση:


Για να βρεις τη σοφία μάθε…. πρώτα να ακούς και έπειτα να μιλάς….» 


























Αν νομίζετε ότι «εν αρχή ην ο λόγος», κάνετε μεγάλο λάθος. Η γλώσσα του σώματος είναι πιο...αποκαλυπτική και πιο αληθινή. Αρκεί να ξέρετε τη «γραμματική» και το «συντακτικό» της...


Ο Δαρβίνος τα είπε όλα πριν από 132 χρόνια: είμαστε αυτό που φαινόμαστε, όχι αυτό που λέμε.Το 1872 κυκλοφόρησε το έργο του «Η έκφραση των συναισθημάτων στον άνθρωπο και τα ζώα» και άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα. Από τότε οι ειδικοί έχουν καταγράψει πάνω από ένα εκατομμύριο μη - λεκτικά σήματα (που πάει να πει ότι, ακόμα και αν θέλετε να κρυφτείτε, είναι αδύνατο!).


Έρευνες υποστηρίζουν ότι η συνολική εντύπωση ενός μηνύματος είναι 7% λεκτική (οι λέξεις που χρησιμοποιούμε), 38% φωνητική (ο ήχος της φωνής μας και ο τονισμός) και 55% μη -προφορική. Κατά μέσο όρο μιλάμε με τις λέξεις μόνο 11 λεπτά τη μέρα, ενώ για τα υπόλοιπα περνάμε το μήνυμα... με το σώμα μας. Για πρώτη φορά ο όρος «γλώσσα του σώματος» χρησιμοποιήθηκε το 1972, σήμερα όμως αποτελεί από μόνη της μια ολόκληρη επιστήμη. Και ακριβώς επειδή πρόκειται για ασυνείδητη διαδικασία είναι άκρως αποκαλυπτική. Τι θέλετε λοιπόν να πείτε όταν δεν λέτε αυτό που θέλετε;




Το σήμα του ΟΚ


Αν και μερικοί πιστεύουν ότι σημαίνει «όλα εντάξει» (από τα αρχικά της έκφρασης All Correct),στην πραγματικότητα φαίνεται πως είναι μια συντομογραφία της πόλης Old Kinderhook, που ήταν η πόλη από όπου καταγόταν ένας αμερικανός πρόεδρος το 19ο αιώνα. Αν κάνετε όμως το σχήμα του Ο με τα δάχτυλα σας στην Ιαπωνία, σημαίνει ότι θέλετε χρήματα, ενώ σε ορισμένες χώρες της Μεσογείου χρησιμοποιείται για να δηλώσει τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις ενός ανθρώπου.


Το σήμα της νίκης


Εγκαινιάστηκε από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για να δηλώσει τη νίκη των αγγλικών στρατευμάτων. Ο Τσόρτσιλ όμως το έκανε με την παλάμη προς τα έξω γιατί με την παλάμη προς τον ομιλητή θεωρείται άκρως προσβλητική χειρονομία.


Το σήμα του σηκωμένου αντίχειρα


θεωρητικά δηλώνει ότι όλα πάνε καλά ενώ χρησιμοποιείται και για το οτοστόπ. Οι Ιταλοί όμως έχουν τη δική τους εξήγηση: αν σηκώσετε με δύναμη τον αντίχειρα προς τα πάνω, σημαίνει ότι σκέφτεστε κάτι ιδιαίτερα πονηρό, οπότε άδικα περιμένετε στην άκρη του δρόμου κάποιον καλό άνθρωπο να σας πάρει με το αυτοκίνητο του.


Η χειραψία των πολιτικών


Η χειραψία με τα δύο χέρια θέλει να δώσει την εντύπωση ότι ο άλλος είναι καθαρός και δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Τη χρησιμοποιούν ευρύτατα οι πολιτικοί αλλά φέρνει αντίθετα αποτελέσματα, αφού περνάει μήνυμα υπεροψίας και ανάγκης ελέγχου. Να τη χρησιμοποιείτε μόνο όταν ξέρετε τον άλλο καλά και δεν θα σας παρεξηγήσει.


Το σήμα της ανοιχτής παλάμης


Όχι, μην πάει το μυαλό σας στο γνωστό. Όπως το σκυλί σηκώνει το λαιμό του για να δείξει παράδοση έτσι και ο άνθρωπος χρησιμοποιεί τις παλάμες του για να περάσει το μήνυμα. Οι ειλικρινείς, για παράδειγμα, θα κρατήσουν τη μία ή και τις δύο παλάμες ανοιχτές προς το μέρος του άλλου. Όταν ένα παιδί λέει ψέματα, προσπαθεί να κρύψει τις παλάμες του πίσω από την πλάτη του. Το ίδιο και ένας άντρας που προσπαθεί να τα «μπαλώσει» στη γυναίκα του: θα βάλει τα χέρια του στις τσέπες του ή θα σταυρώσει τις παλάμες του. Γι' αυτό και οι πωλητές έχουν εκπαιδευτεί να κοιτούν τους πελάτες στις παλάμες τους για να καταλάβουν αν πρόκειται....να βάλουν το χέρι στην τσέπη.


Η χειρονομία της «καμπάνας»


Έχετε κάνει κοπάνα από τη δουλειά και σας περιμένει ο διευθυντής κάνοντας με τα χέρια του το σχήμα καμπάνας (ακουμπούν τα δάχτυλα φτιάχνοντας τρίγωνο); Τότε τη «βάψατε»... Πρόκειται για χειρονομία σήμα κατατεθέν δικηγόρων και λογιστών.


Η χειραψία των αντρών


Μπορεί να μην το ξέρετε, αλλά υπάρχει και αυτή. Η χειραψία είναι το πρώτο στοιχείο των προθέσεων του άλλου, αφού περιλαμβάνει στοιχεία ελέγχου και επιβολής. Αν συναντήσετε για πρώτη φορά κάποιον, προσπαθήστε να του δώσετε το χέρι σας με την παλάμη προς τα κάτω.Έτσι περνάτε το μήνυμα ότι έχετε το... πάνω χέρι και άρα καθορίζετε τις καταστάσεις. Η χειραψία αντρών γίνεται με τις δύο παλάμες σε κατακόρυφη θέση: μοιάζει σαν μέγγενη και πολλές φορές έχει προηγηθεί ένας στιγμιαίος αγώνας δρόμου μέχρι τα χέρια να πάρουν τη θέση τους (αφού έχουν την τάση να δίνουν την παλάμη τους προς τα κάτω για να πάρουν την εξουσία). Ένα κόλπο για να ξεπεράσετε το πρόβλημα είναι να μπείτε στο χώρο με το αριστερό πόδι. Έτσι θα δώσετε το δεξί χέρι με αποτέλεσμα να πάρετε τον έλεγχο.


Το τρίψιμο του αφτιού


Έχετε δει τα παιδιά όταν περιμένουν κατσάδα από τους γονείς τους Βάζουν τα χέρια τους στα αφτιά, προσπαθώντας να αποφύγουν τα χειρότερα. Το ίδιο συμβαίνει και με εμάς, μόνο που έχουμε εξελίξει τις κινήσεις μας: όταν λοιπόν θέλουμε να πούμε ότι έχουμε κουραστεί από αυτά που λέει ο άλλος, Βάζουμε ασυναίσθητα τα χέρια στα αφτιά, κάνουμε ότι ξυνόμαστε ή, ακόμα καλύτερα, τραβάμε το λοβό του αφτιού δίνοντας το μήνυμα ότι δεν έχουμε άλλα περιθώρια υπομονής.


Τα χέρια πάνω στο στόμα


Ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ τη χρησιμοποιούσε συστηματικά στις ταινίες του όταν ανακρινόταν από την αστυνομία. Αν φέρετε το χέρι σας στο στόμα ενώ μιλάτε, σημαίνει ότι λέτε ψέματα. Αν πάλι το κάνει ο συνομιλητής σας ενώ εσείς έχετε το λόγο, δείχνει ότι δεν σας εμπιστεύεται καθόλου.


Το επιχειρηματικό βλέμμα


Αν σκέφτεστε να ζητήσετε αύξηση ή να κλείσετε μια καλή συμφωνία και θέλετε να δείξετε ότι έχετε αυτοπεποίθηση, το καλύτερο κόλπο είναι το επιχειρηματικό βλέμμα. Φανταστείτε ότι υπάρχει ένα τρίγωνο που συνδέει τα μάτια με το μέτωπο. Όση ώρα λοιπόν κάνετε τις συζητήσεις σας προσπαθήστε να κρατήσετε τη ματιά σας σε αυτό το «τρίγωνο». Αν ρίξετε το βλέμμα σας,σημαίνει ότι έχετε αρχίσει ήδη να χάνετε την κυριαρχία του παιχνιδιού. Αν πάλι δείτε έναν άντρα να σας κοιτάει αριστερά - δεξιά, με ελαφρά σηκωμένα τα φρύδια και ένα χαμόγελο γοητείας, τότε σας φλερτάρει χωρίς να το έχετε καταλάβει.


Το ξύσιμο του λαιμού


Από τις χαρακτηριστικές κινήσεις αμφιβολίας. Παρατηρήσεις μάλιστα έχουν δείξει ότι ξύνουμε το λαιμό μας περίπου πέντε φορές. Σπάνια ο αριθμός είναι μικρότερος ή μεγαλύτερος! Στην ίδια κατηγορία μπαίνει και το τράβηγμα του γιακά, που δηλώνει άνθρωπο που λέει ψέματα. Φαίνεται μάλιστα ότι έχει και επιστημονική εξήγηση αφού, όταν μας πιάνουν στα πράσα, δημιουργείται μια διαστολή των επιφανειακών αιμοφόρων αγγείων που εκφράζεται με έξαψη και κοκκίνισμα.Τραβάμε λοιπόν το γιακά σαν να προσπαθούμε να πάρουμε αέρα.


Τα δάχτυλα στο στόμα


Κλασική κίνηση άγχους όπως και το δάγκωμα των χειλιών. Πρόκειται για μια αντανακλαστική χειρονομία όταν νιώθουμε μεγάλη ανασφάλεια. Οι ψυχαναλυτές μάλιστα έχουν τη δική τους εξήγηση αφού υποστηρίζουν ότι προσπαθούμε με αυτό τον τρόπο να βρούμε τη σιγουριά που μας έδινε ο θηλασμός της μαμάς μας. Το ίδιο ισχύει και τα μολύβια στο στόμα που «μασούν» πολλά παιδιά για να διοχετεύσουν το άγχος τους.


Το άγγιγμα της μύτης


Πρόκειται για το καμουφλάρισμα της κίνησης με τα χέρια πάνω στο στόμα. Ξέρετε ότι λέτε ψέματα και την τελευταία στιγμή που πάτ να κλείσετε το στόμα σας συγκρατήστε για να μη δώσετε δικαιώματα αγγίζοντας δήθεν τυχαία τη μύτη σας.


Καθιστός με τα δύο χέρια πίσω από το κεφάλι


Τυπική κίνηση διευθυντών και λογιστών. Δείχνει ότι έχουν τον έλεγχο της κατάστασης. Τη χρησιμοποιούν και δικηγόροι σε συναδελφικές παρέες για να δείξουν ότι είναι οι πιο έξυπνοι της παρέας. Ένας καλός τρόπος να αλλάξετε τις ισορροπίες σε μια συζήτηση είναι να κάνετε κάποιες ερωτήσεις. Θα αναγκαστεί να αλλάξει στάση και να έρθει προς το μέρος σας.


Το σταύρωμα των χεριών


Αν δείτε τον αγαπημένο σας να σας περιμένει με σταυρωμένα σφιχτά τα χέρια, ετοιμαστείτε για...θύελλα. Το σταύρωμα των χεριών σημαίνει ότι βρίσκεστε μπροστά σε ένα φραγμό. Ανάλογα μάλιστα με την περίσταση έχει και την εξήγηση του: αν πάτε για πρώτη φορά σε ένα πάρτι και πιάσετε με το ένα σας χέρι τον αγκώνα του άλλου, σημαίνει ότι τα έχετε χαμένα. Αν πάλι δείτε έναν άντρα να φτιάχνει τυχαία τα μανικετόκουμπά του ή μια γυναίκα να φέρνει ψηλά την τσάντα της, αυτό δείχνει νευρικότητα. Το ίδιο ισχύει όταν σε ένα μπαράκι πιάνετε το ποτήρι της μπίρας και με τα δύο χέρια.





Οι στάσεις του σώματος


Καθιστός με το ένα χέρι στη μέση και το άλλο στο πρόσωπο, με το δείκτη να ακουμπάει στο μάγουλο, το άλλο δάχτυλο να σκεπάζει το στόμα και τον αντίχειρα να στηρίζει το πιγούνι. Αν το δείτε σε συνέντευξη για δουλειά, δεν χρειάζεται να ρωτήσετε πότε θα σας πάρουν τηλέφωνο. Η απάντηση είναι «ποτέ»! Πρόκειται για μια στάση άκρως επικριτική, γεγονός που φαίνεται από τις κινήσεις των χεριών και το πιγούνι που γέρνει προς τα κάτω και δηλώνει εχθρότητα. Το μήνυμα είναι απλό: «Δεν μου αρέσει αυτό που λες και δεν πρόκειται να συμφωνήσω ποτέ μαζί σου».


Πλησιάζοντας ο ένας τον άλλο με ανασηκωμένα τα χέρια (σαν να κρατάτε κάτι)


Οι περισσότεροι, ακόμα και χωρίς να το καταλάβουμε, διατηρούμε μεταξύ μας μια απόσταση μισού μέτρου. Όταν ο ένας πλησιάζει προς τον άλλο, δείχνει μια τάση κατάκτησης. Αν πρόκειται για ένα άντρα ή μια γυναίκα και υπάρχουν και άλλες προϋποθέσεις, τότε σημαίνει σαφώς μια ερωτική δήλωση. Αν γείρετε προς τα πίσω και σηκώσετε ψηλά τα χέρια σας στην περιοχή του στέρνου, δίνετε το μήνυμα ότι ο άλλος έχει εισχωρήσει στο ζωτικό σας χώρο και καλά θα κάνει να απομακρυνθεί.


Όρθιος με τα χέρια στη μέση


Η «στάση μποξέρ» των αθλητών πριν ανέβουν στο ρινγκ. Επιθετική, δηλώνει άνθρωπο έτοιμο για όλα. Οι ειδικοί την ονομάζουν «στάση επίτευξης». Ο άλλος έχει ένα στόχο και τίποτα δεν θα τον εμποδίσει. Συχνή στους άντρες ιδιαίτερα παρουσία γυναικών, όταν θέλουν να περάσουν μήνυμα ελέγχου.


Όρθιος με τα χέρια να κρατούν τη ζώνη ή τις κορυφές των τσεπών


Στάση καουμπόι που δείχνει έτοιμος για επίθεση. Συχνά περνάει ερωτικό μήνυμα (κολλάει«γάντι» με την εικόνα του καβαλάρη με το θεληματικό πιγούνι). Τα χέρια δείχνουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων, αφήνοντας υπονοούμενα που δεν μένουν απαρατήρητα από τις γυναίκες. Δύο άντρες αντιμέτωποι με την ίδια στάση σημαίνει ότι ετοιμάζονται να διεκδικήσουν το θήραμα τους.


Όρθιος με τα χέρια πίσω από την πλάτη


Πρόκειται για κίνηση που δείχνει αυτοπεποίθηση και δύναμη (γι' αυτό τη χρησιμοποιούν οι διευθυντές διασχίζοντος τα γραφεία ή οι καθηγητές στο διάλειμμα). Αν αισθάνεστε αγχωμένη πριν από συνέντευξη για δουλειά, θα σας δώσει θάρρος να αντιμετωπίσετε τα πράγματα.Αντίθετα, όταν το ένα χέρι συγκρατεί το άλλο από τον αγκώνα, καλά θα κάνετε να το βάλετε στα πόδια. Ο άλλος είναι εκνευρισμένος μαζί σας και προσπαθεί να ελέγξει τα νεύρα του για να μη σας χτυπήσει.


Καθιστός με σταυρωμένα τα πόδια


Όπως και στην περίπτωση των σταυρωμένων χεριών, πρόκειται για στάση που δείχνει νευρικότητα. Έχει όμως την ιδιαίτερη εξήγηση της. Για παράδειγμα, υπάρχει η ευρωπαϊκή στάση σταυρώματος των ποδιών όπου το δεξί πόδι αγκαλιάζει το αριστερό και δείχνει άμυνα, τα σταυρωμένα πόδια σε σχήμα του αριθμού «τέσσερα» δηλώνουν ετοιμότητα για μάχη, το σφίξιμο του ενός ποδιού που σταυρώνεται με το άλλο δείχνει πείσμα και το σταύρωμα των ποδιών σε όρθια στάση που συνήθως συνδυάζεται με το σταύρωμα των χεριών, σημαίνει ότι δεν νιώθετε σιγουριά και περιμένετε να δείτε την εξέλιξη των πραγμάτων.


Εσείς τι θέση κάθεστε;


Μπορεί η επιλογή να είναι τυχαία, αλλά υπάρχει στρατηγική, θέλετε να πουλήσετε κάτι σε κάποιον, κάθεστε στη γωνία του γραφείου του για κοντινή επαφή αλλά και εξουσία. Νιώθετε ανταγωνιστικά, κάθεστε απέναντι του. Έρευνα σε ιατρεία έδειξε ότι το 5% ασθενών ένιωθαν άνετα με τον γιατρό πίσω από το γραφείο του. θέλετε ανεξαρτησία, κάθεστε διαγώνια, θέση εχθρικότητας. Σημαντικό είναι και το τραπέζι: τετράγωνο = επίσημο, δημιουργεί ανταγωνιστική κατάσταση-στρογγυλό = ανεπίσημο, διευκολύνει τη χαλαρή συζήτηση - ορθογώνιο = δύο θέσεις επιρροής που κινούν τα νήματα. Είναι χαρακτηριστικό ό,τι οι ανοιχτές οικογένειες προτιμούν τα στρογγυλά στις τραπεζαρίες τους, οι κλειστές τα τετράγωνα και οι εξουσιαστικές τα ορθογώνια.
Συνηθισμένες σωματικές κινήσεις:


* Όταν τρίβεις το μάτι είτε αγγίζεις τη μύτη φανερώνει ότι λες ψέματα.


* Είσαι κατακριτικός σε αυτό που ακούς όταν στηρίζεις το πηγούνι με την παλάμη

και ακουμπάς τον δείκτη στο μάγουλο.


* Διαφωνείς όταν «μαδάς» το ρούχο σου.


* Ανυπομονείς όταν παίζεις «ταμπούρλο» με τα δάχτυλά σου.


* Κατανοείς όταν κινείς αργά (πάνω-κάτω) το κεφάλι. Αν η κίνηση αυτή είναι όμως γρήγορη,σημαίνει ότι συμφωνείς.


* Ενώνεις πρώτα τις άκρες των δακτύλων των χεριών σου και μετά και τις δυο παλάμες: είναι φανερό ότι πήρες την απόφασή σου!


* Χαμηλώνεις το βλέμμα: νικήθηκες...


* Πλέκεις τα δάχτυλα των χεριών πίσω από το κεφάλι και τεντώνεις τους αγκώνες προς τα έξω:διαλαλείς την ανωτερότητά σου...


* Σταυρώνεις τους αστραγάλους και τα χέρια: βρίσκεσαι σε άμυνα.


* Φανερώνεις ότι αμφιβάλλεις σε αυτά που ακούς όταν στρίψεις το λαιμό και ξύνεσαι κάτω από το αυτί...


* Ανταποκρίνεσαι σ' αυτό που λέει ο συνομιλητής σου όταν μιμηθείς τη δική του σωματική στάση.


* Αν, ως ομιλητής, τεντώσεις τα χέρια προς τα εμπρός με τις παλάμες προς τα κάτω, σημαίνει ότι είσαι βέβαιος για το τι λέει το ακροατήριό σου.


* Τέλος και κάτι που ίσως δεν χρειαζότανε ιδιαίτερη ερμηνεία είναι ότι όταν κινείσαι διαρκώς δείχνεις τη νευρικότητά σου...


______


Πηγή: Οι πληροφορίες προέρχονται από άρθρο της Καθημερινής κι απο το βιβλίο «Η γλώσσα του σώματος» του Αλαν Πιρς





Ένας από τους μεγάλους ποιητές της Περσίας [Ρουμί] μας άφησε μια όμορφη ιστορία για έναν εραστή που πήγε και χτύπησε την πόρτα της αγαπημένης του. 

Η κοπέλα, που ήταν ίσως μια μυημένη των μυστηρίων, ρώτησε,

 "Ποιος είναι;"

"Εγώ, ο φίλος σου. Ήρθα να σε δω."

"Στο σπίτι μου μόνο ένας μπορεί να ζει. Δεν έχω χώρο για άλλο άτομο. "

Το αγόρι ξαφνιάστηκε με αυτή τη πολύ ασυνήθιστη απάντηση και έφυγε συγχυσμένο. 

Λίγες μέρες αργότερα, νομίζοντας ότι αυτό ήταν ένα αστείο, πήγε πάλι πίσω στο σπίτι της αγαπημένης του και χτύπησε την πόρτα.

"Ποιος είναι?"

"Εγώ. Ξέρεις ότι είμαι εγώ. Άνοιξε την πόρτα."

"Λυπάμαι, αλλά σου είπα ότι υπάρχει χώρος εδώ μόνο για έναν. 

Δεν υπάρχει χώρος για άλλο άτομο."


Η σύγχυση και ο θυμός του αγοριού του δημιούργησαν άγχος, και έφυγε και πήγε σε έναν σοφό άνθρωπο. 

Είπε στον σοφό τι είχε συμβεί ανάμεσα σε αυτόν και την αγαπημένη του και ζήτησε τη συμβουλή του. 

Ο σοφός άνθρωπος είδε το λόγο για τη πράξη του κοριτσιού, αλλά δεν τον αποκάλυψε σε εκείνον. 

Του είπε να πάει και να σκεφτεί για την απάντησή της, μέχρι να βρει τη λύση στο πρόβλημά του.


Μήνες πέρασαν και το αγόρι δεν μπορούσε να βγάλει το πρόβλημα από το νου του. 

Μια μέρα που καθόταν κοντά σε ένα ποτάμι που έρεε σε μια λίμνη, η ιδέα της ενότητας ήρθε στο νου του. 

Το ποτάμι ενώθηκε με τη λίμνη και έγιναν ένα. 

Δεν υπάρχει χώρος για το ποτάμι και τη λίμνη· υπάρχει χώρος για τη λίμνη ή για το ποτάμι. 

Υπάρχει χώρος για τα δύο μόνο εάν συγχωνευτούν.




Ενθουσιασμένος από αυτή την αποκάλυψη, το αγόρι πήγε στο σπίτι της κοπέλας και χτύπησε την πόρτα.

"Ποιος είναι;" ρώτησε.

"Εσύ!"

Δεν υπήρξε καμία απάντηση - αλλά η πόρτα άνοιξε σιγά-σιγά και το αγόρι έγινε δεκτό μέσα.

 Η κοπέλα ήθελε να τον διδάξει ότι η αγάπη είναι ενότητα και μοναδικότητα και, μέχρις ότου κάποιος το συνειδητοποιήσει αυτό, δεν μπορούν να γίνει δεκτός στη συντροφικότητα.


-Τορκόμ Σαραϊνταριάν

New Dimensions in Healing


elenastral